lørdag den 7. april 2012

Udsyn - en ny trend?

Det ser ud til, at der er en ny tendens i ungdomslitteraturen på vej, der udkommer pt en række bøger, som handler om andet og mere end de sædvanlige ungdomstemaer: teenage-reality, fantasy, vampyrromantik, spænding og krimi...
Man kunne kalde den nye trend UDSYN - eller indblik i livets barske realiteter.

Påskens hidtil mest tankevækkende læseoplevelse har været den lille tynde ungdomsbog "De udvalgte - På flugt for livet" af Lene Møller Jørgensen. Bogen er nærmest en dokumentarroman, hvor Lene Møller Jørgensen giver stemme til to unge menneskers barske opvækst i henholdsvis Tjetjenien og Afghanistan. I bogen beskrives hvilke skrækkelige forhold de to unge mennesker flygter fra, samt hvordan deres rejse til Danmark forgår. Man får også et indblik i deres liv på asylcentrene og hvordan de lever den dag i dag.

I 2009 er Anna 15 år og bor i Grosnij. Faren er forsvundet, dræbt? Anna og lillebroren må klare sig, da moren en dag ikke kommer hjem. Soldater opsøger dem og tæver dem. Efter måneder dukker moren op, tortureret og voldtaget. De flygter til Danmark og får asyl.


I 1998 i Kabul er Mansour 6 år. Hans mor dør og senere dræbes hans far af Taleban. En moster betaler i 2002 for at de kan flygte. Efter en lang og farefuld flugt kommer han og hans bror til Danmark i 2004 og får asyl efter 1 1/2 år.


Bogen stemme er lavmælt - men meget intens, og den giver læseren en tankevækkende indsigt i og en dybere forståelse for, hvorfor så mange mennesker vælger at forlade alt hvad de kender og holder af.


Læs bogen med eleverne i 8.kl. - det er vedkommende læsning!Ingen kommentarer: